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国際教養学部 国際教養学科

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ファーラー ジェームス

 
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研究者氏名ファーラー ジェームス
 
ファーラー ジェームス
URLhttps://www.sophia.ac.jp/eng/program/professors_Info/SS/FARRER_James.html
所属上智大学
部署国際教養学部国際教養学科
職名教授
学位博士(シカゴ大学), 修士(シカゴ大学), 学士(ノースカロライナ大学)
科研費研究者番号40317508
ORCID ID0000-0002-9847-0347
J-Global ID200901080858913669

プロフィール

 
日本と中国でいくつかの質的研究プロジェクトを完了した、テーマとしては (1) 中国と日本人若年層のセクスラリテイと恋愛文化、(2)上海に居住する外国人の現地コミュニティー、(3)上海と東京のナイトライフ、(4)東京の地域食文化、(5)日本料理店のグローバル化。

研究キーワード

 
社会学 ,都市社会学 ,食文化 ,移民 ,グローバリゼーション ,セクシュアリティ ,中国社会 ,日本社会

研究分野

 
  • 人文・社会 / 社会学 / 

論文

 
 
James Farrer   
Food, Culture & Society   1-17   2023年10月   [査読有り]
The concept of social sustainability presents many questions for food studies, both about how communities sustain foodways, and how foodways sustain communities. Based on an ethnographic study of restaurants in a single Tokyo neighborhood, this re...
 
Susanne Wessendorf   James Farrer   
Comparative Migration Studies   9(28) 1-17   2021年12月   [査読有り][招待有り]
In global cities such as London and Tokyo, there are neighbourhoods where ethnic, religious, cultural and other forms of diversity associated with migration are commonplace and others where migrants are regarded as unusual or even out-of-place. In...
 
James Farrer   Chuanfei Wang   
Asian Anthropology   20(1) 12-29   2021年1月   [査読有り]
Culinary borrowings are so common as to seem trivial, and yet they are consequential for many of the actors concerned. People’s livelihoods, professional status, and social identity may be tied to their stake in the defining boundaries of culinary...
 
James Farrer   
Food Culture & Society   24(1) 49-65   2021年1月   [査読有り][招待有り]
In postwar Japan vast black market districts surrounded urban commuter train stations with warrens of small-scale retail, food and alcohol vendors. Most were bulldozed during the period of high economic growth and replaced with modern shopping cen...
 
Farrer, James   
Journal of Ethnic and Migration Studies   47(10) 2359-2375   2020年   [査読有り][招待有り]
Migrants do not simply move across physical spaces but within institutionalised social fields, including occupational fields. This ethnographic study takes a globalised culinary field - the social and economic space of fine restaurant dining - as ...

書籍等出版物

 
 
University of Hawai'i Press   2023年5月31日   (ISBN:082489426X)   [査読有り]
 
Farrer, James (James C.)(担当:単著, 範囲:1-216)
Routledge   2019年   (ISBN:9780815382638)   [査読有り]
 
Palgrave Macmillan   2015年8月16日   (ISBN:1137522283)   [査読有り]
 
Farrer, James (James C.), Field, Andrew David(担当:共著, 範囲:1-280)
The University of Chicago Press   2015年   (ISBN:9780226262741)   [査読有り]
 
FARRER JAMES(担当:編集, 範囲:1-300)
上智大学比較文化研究所   2010年12月      [査読有り]
シンポジウムの為に発表、オンライン公開<

MISC

 
 
FARRER JAMES   
大学時報 = University current review   67(383) 76-81   2018年11月   
 
Farrer, James   
Policy Innovations, August      2008年   
Available online at Policy Innovations, http://www.policyinnovations.org/ideas/commentary/data/000079

講演・口頭発表等

 
 
James Farrer   
The International Conference in Japanese Studies: Iaponica Brunensia 2023   2023年9月16日   Masaryk University Department of Japanese Studies   [招待有り]
 
James Farrer   Lenka Vyletalova   
Japanese Cultural Center of the Palacky University, public lecture   2023年9月13日   Palacky University (Univerzity Palackého v Olomouci)   [招待有り]
Japonská kuchyně se stala opravdu světovou - podává se ve více než 150 000 restauracích mimo Japonsko - od jednoduchých jídelen až po chrámy “fine dining”. Největší rozmach zaznamenala v posledních čtyřiceti letech, ale kořeny konzumace japonských...
 
James Farrer   
2022 Global City Roundtable   2022年10月28日   The Education University of Hong Kong   [招待有り]
 
James Farrer   
Conference on Food and Sustainability: Local food system, food policy and global engagement,   2022年8月12日   Sustainable Ecological Ethical Development Foundation (SEED) and Southeast Asia Research Centre, City University of Hong Kong   [招待有り]
 
James Farrer   
Association for Asian Studies Annual Conference   2022年3月27日   
Japanese foodways have long been characterized by local diversity, unique products, relatively small-scale production, and attention to culinary artisanry, but all these features are endangered by multiple crises, with many exacerbated by the COVI...

共同研究・競争的資金等の研究課題

 
 
Neighborhood Gastronomy as a Grassroots Creative Industry: Resilience and Innovation in Response to COVID
日本学術振興会: 科学研究費助成事業 基盤研究(C)
ファーラー・ジェームス 
研究期間: 2022年4月 - 2026年3月
 
Digital Ethnographic Mapping of Neighborhood Foodscapes in Shanghai and Tokyo
日本学術振興会: 科学研究費助成事業 基盤研究(C)
Farrer James 
研究期間: 2016年4月 - 2023年3月
 
Artisanal Ethics and Community Resilience in Tokyo
Carnegie Council on Ethics in International Affairs, Robert J. Myers Fellowship: 
James Farrer 
研究期間: 2016年 - 2019年
 
 
研究期間: 2013年 - 2017年

受賞

 
2023年6月
Association for the Study of Food and Society, Belasco Prize for Scholarly Excellence
James Farrer 
 
2023年3月
(日本)文化庁, 食文化「知の活用」振興事例,西荻町学(研究ウェブサイト)
ファーラー・ジェームス 
 
2022年12月
Taylor & Francis, Best Paper Award,Best Paper Award for Asian Anthropology 2021
James Farrer Chuanfei Wang 
 
2019年4月
Carnegie Council on Ethics in International Affairs, Carnegie Council Pacific Fellow; Robert J. Myers Fellow, 2018 and 2019,USA
 

所属学協会

 
 
   
 
Association for Food Studies
 
   
 
Association for Asian Studies
 
   
 
Carnegie Council Pacific Fellow

経歴

 
2002年4月
 - 
2008年3月
放送大学  客員准教授 
 
2001年10月
 - 
2002年3月
一橋大学  非常勤講師 
 
1997年1月
 - 
1998年8月
シカゴ大学NORC  研究助手 
 
1997年4月
 - 
1998年6月
シカゴ大学グレアム学校  講演者 
 
1996年8月
 - 
1996年12月
復旦東西センター  教師 
 

学術貢献活動

 
 
企画立案・ 運営等・監修
Gastronomica Journal: University of California Press 2018年 - 現在

社会貢献活動

 
 
【その他】
 「西荻町学」は東京都杉並区「西荻窪」に焦点を当てた民族学的研究プロジェクトだ。研究主体は、都市の食文化、料理人の仕事、コミュニティー参加である。このプロジェクトは、上智大学社会学教授ファーラー ・ジェームスが主体となって運営している。(www.nishiogiology.org) 2015年

メディア報道

 
 
NHK World   Dive in Tokyo   Tokyo   2023年8月   [テレビ・ラジオ番組]
Since opening in 2012, Tokyo Skytree has become one of the city's most popular tourist spots. But what's less known is that the area was also a leisure destination centuries ago in the Edo period, thanks to its many temples and shrines. Then, as J...
 
東京   2023年4月   [テレビ・ラジオ番組]
 
東京   2023年4月   [新聞・雑誌]
 
NHK World   Dive in Tokyo   Tokyo   2023年2月   [テレビ・ラジオ番組]
This time we explore the Omori area, located in the south of the city along Tokyo Bay. As a former aquaculture hub specializing in nori (edible seaweed), it retains a deep connection to the ocean. James Farrer (Professor, Sophia University) visits...
 
NHK World   Dive in Tokyo   Tokyo   2022年7月   [テレビ・ラジオ番組]

その他

 
 
I have taught qualitative research methods at several Chinese universities.
 
 
Extensively employ the moodle online teaching system to develop courses online, allowing for improvement of access of students to resources and flexible offline communication with students.
 
 
I have been teaching students to do qualitative fieldwork since 1998, and developing new methods for organizing qualitative interviewing for undergraduates.